II. Gün batımlarının bilimi
III. Değişik gün batımı türleri
IV. Gün batımını takip etmek için en iyi bölgeler
V. Gün batımı fotoğrafçılığı ipuçları
VI. Günbatımı alıntıları
VII. Gün batımı sembolizmi
VIII. Gün batımı folkloru ve mitolojisi
IX. Sanat ve edebiyatta gün batımı
Malum Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Altın saat | Güneşin doğuşundan daha sonra ve gün batımından önceki, ışığın yumuşak ve altın rengi olduğu vakit dilimi |
Görünüm fotoğrafçılığı | Organik manzaraların fotoğraflarını çekme sanatı |
Gün batımı | Güneşin batmış olduğu günün saati |
Seyahat fotoğrafçılığı | Seyahat ederken resim çekme sanatı |
Seyahat ipuçları | Daha müessir ve eğlenceli yolculuk etmek için öneriler |
II. Gün batımlarının bilimi
Gün batımı, Güneş’in ufkun dibine batmasıyla oluşan naturel bir vakadır. Güneş ışığının Dünya atmosferinden kırılmasıyla kaynaklanır.
Güneş ışığı atmosferde ilerlerken gaz ve toz molekülleri tarafınca dağıtılır. Mavi ve mor benzer biçimde daha kısa dalga boylarındaki ışıklar, kırmızı ve turuncu benzer biçimde daha uzun dalga boylarındaki ışıklardan daha çok dağıtılır. Bu nedenle sema gündüz mavi, gün batımında ise kırmızı görünür.
Güneş ışığının atmosfere girmiş olduğu açı da gün batımının rengini etkisinde bırakır. Güneş gökyüzünde alçakta olduğunda, güneş ışığının gözlerimize ulaşmak için atmosferin daha fazlasından geçmesi icap eder. Bu, mavi ışığın daha fazlasının dağıldığı ve kırmızı ve turuncu ışığın baskın olduğu anlama gelir.
Gün batımının tam rengi, atmosferdeki toz ve rutubet miktarına, senenin zamanına ve gözlemcinin bulunmuş olduğu yere bağlı olarak değişebilir.
III. Değişik gün batımı türleri
Gün batımı, güneşin ufkun dibine batmış olduğu bir zamandır. Güzel ve çoğunlukla fotoğraflanan bir olgudur. Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik türde gün batımı vardır.
En yaygın gün batımı türlerinden bazıları şunlardır:
- Aleni sema gün batımları parlak, turuncu bir sema ile karakterize edilir. Bu tür gün batımları, güneş ışığını dağıtacak kadar azca rutubet bulunan çöl bölgelerinde daha yaygındır.
- Bulutlu gün batımları puslu, pembe bir sema ile karakterize edilir. Bu tür gün batımı kıyı yerleri benzer biçimde yüksek rutubet oranına haiz bölgelerde daha yaygındır.
- Yağmurlu gün batımları karanlık, fırtınalı bir sema ile karakterize edilir. Bu tür gün batımları, tropikal yağmur ormanları benzer biçimde yüksek yağış alan bölgelerde daha yaygındır.
- Karlı gün batımları beyaz, buzlu bir sema ile karakterize edilir. Bu tür gün batımları, Şimal Kutup Dairesi benzer biçimde yoğun kar yağışı olan bölgelerde daha yaygındır.
Her gün batımı türünün kendine has bir güzelliği vardır. İster parlak, renkli bigün batımı, talep eder daha sakin, atmosferik bigün batımı arıyor olun, keyif alacağınız bigün batımı türü kesinlikle vardır.
IV. Gün batımını takip etmek için en iyi bölgeler
Dünya genelinde gün batımını izleyebileceğiniz birçok güzel yer var. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:
- Büyük Kanyon, Arizona
- Yosemite Ulusal Parkı, Kaliforniya
- Maui, Havai
- Bali, Endonezya
- Tulum, Meksika
- Santorini, Yunanistan
- Maldivler
- Machu Picchu, Peru
- Çin Seddi
Bu yerlerin her biri kendine has ve unutulmaz bigün batımı deneyimi sunar. İster Büyük Kanyon’un trajik bir manzarasını, talep eder Yosemite’de yemyeşil bir yağmur ormanı ortamını, talep eder Maui’de tropikal bir plaj gün batımını arıyor olun, sizin için muhteşem bigün batımı noktası kesinlikle vardır.
V. Gün batımı fotoğrafçılığı ipuçları
İşte olağanüstü gün batımı fotoğrafları çekmek için birkaç ipucu:
- Altın saatte çekim yapın. Bu, ışığın sıcak ve yumuşak olduğu, gün doğumundan derhal sonraki ve gün batımından derhal önceki vakit dilimidir.
- Ufka net bir perspektif bulun. Bu, gün batımının bütün kapsamını yakalamanızı elde edecektir.
- Bir tripod kullanın. Bu, kameranızın durağan(durgun) kalmasına ve bulanık görüntülerin önlenmesine destek olacaktır.
- Kameranızı manuel moda ayarlayın. Bu, pozlama ayarları üstünde daha çok denetim sahibi olmanızı elde edecektir.
- Bulutların hareketini yakalamak için deklanşör hızını ayarlayın. Daha yavaş bir deklanşör hızı yumuşak, bulanık bir efekt yaratırken, daha süratli bir deklanşör hızı hareketi dondurur.
- Alan derinliğini denetlemek için diyaframı ayarlayın. Geniş bir diyafram sığ bir alan derinliği yaratarak ön planı ve arka planı bulanıklaştırırken, dar bir diyafram derin bir alan derinliği yaratarak her şeyi odakta meblağ.
- Imaj parazitini denetlemek için ISO’yu ayarlayın. Daha yüksek bir ISO daha parlak bir imaj yaratacaktır, sadece bununla beraber parazit miktarını da artıracaktır.
- Değişik kompozisyonlar kontrol edin. Değişik açılar ve perspektifler denemekten korkmayın.
Birazcık ergonomik yaparak, bu tabiat vakasının güzelliğini yakalayacak olağanüstü gün batımı fotoğrafları çekebileceksiniz.
VI. Günbatımı alıntıları
İşte gün batımı ile alakalı güzel laflar:
“Batan güneş doğadaki en güzel nesnedir.” – John Muir
“Gün batımı, ufkun altın rengine büründüğü ve bulutların mor ve kızıl renklere boyandığı romantizmin saatidir.” – John Ruskin
“Gün batımı, dünyanın en rahat ve güzel olduğu zamandır. Geçen günü düşünmek ve önümüzdeki geceye hazırlanmak için bir zamandır.” – Meçhul
“Gün batımı, gün bitse bile daima dört gözle beklenecek bir yarının bulunduğunu hatırlatır.” – Bilinmiyor
“Gün batımı umudun simgesidir, gecenin karanlığından sonrasında bile gün ışığının daima geri döneceğini hatırlatır.” – Bilinmiyor
Gün batımı sembolizmi
Gün batımı yüzyıllardır şairler, ressamlar ve müzisyenler için bir esin kaynağı olmuştur. Çoğu zaman güzellik, refah ve dinginlikle ilişkilendirilir. Sadece bununla beraber yitik, ölüm ve değişimin de simgesi olabilir.
Birçok kültürde gün batımı, günün sonu ve gecenin başlangıcıyla ilişkilendirilir. Düşünme ve iç deney dönemidir. Birtakım kültürlerde ise tebrik dönemidir.
Batı kültüründe, gün batımı çoğunlukla duygusal bir birlikteliğin sonuyla ilişkilendirilir. “Bir birlikteliğin gün batımı” ifadesi, sona ermekte olan bir ilişkiyi tarif etmek için kullanılır.
Şark kültüründe, gün batımı çoğunlukla ölümle ilişkilendirilir. “Gün batımı” için kullanılan Çince karakter (夕) bununla beraber “ölüm” için kullanılan karakterdir (死). Japoncada, “gün batımı” (夕暮れ) kelimesi bununla beraber “alacakaranlık” (黄昏) kelimesidir.
Gün batımı, muhtelif duyguları uyandırabilen kuvvetli bir semboldür. Geçiş ve değişiklik dönemidir. Geçmişi düşünme ve geleceğe bakma dönemidir.
Gün batımı folkloru ve mitolojisi
Gün batımı, tarih süresince insanoğlu için bir hayranlık ve esin kaynağı olmuştur. Sanatta, edebiyatta ve müzikte tasvir edilmiş ve muhtelif mitler ve efsanelerle ilişkilendirilmiştir.
Birçok kültürde gün batımı, günün sonu ve gecenin başlangıcıyla ilişkilendirilir. Geçiş ve değişiklik tarihi olarak görülür. Birtakım kültürlerde gün batımı bununla beraber ölüm ve yeraltı dünyasıyla da ilişkilendirilir.
Gün batımıyla alakalı en meşhur mitlerden biri, güneşin tanrısı Helios’un Yunan mitidir. Helios her gün gökyüzünde bir harp otomobili sürerek dünyaya fer getirirdi. Gün batımında harp otomobilini yeraltı hayatına devam eder ve geceyi orada geçirirdi.
Hristiyan geleneğinde, gün batımı çoğunlukla Son Hüküm ile ilişkilendirilir. İncil’de İsa, “İnsanoğlu beklemediğiniz bir saatte gelecek. O halde gökler sarsılacak ve yeryüzü hararetli bir sıcaklıkla eriyecek; üstünde meydana getirilen işler yanacak.” der (Matta 24:36-41)
Gün batımı ek olarak muhtelif öteki mitler ve efsanelerle ilişkilendirilmiştir. Mesela, Kızılderili mitolojisinde gün batımı, ölülerin ruhlarının yaşayanların diyarına döndüğü bir vakit olarak görülür. Çin mitolojisinde gün batımı, batının tanrısı Xi Wangmu ile ilişkilendirilir.
Gün batımı güzellik ve gizem dönemidir. Dünyanın değişmiş olduğu ve olasılıkların ebedi görünmüş olduğu bir zamandır. Geçen günü düşünme ve gelecek günü dört gözle bekleme dönemidir.
IX. Sanat ve edebiyatta gün batımı
Gün batımları tarih süresince sanatçılar ve yazarlar için popüler bir mevzu olmuştur. Resimlerde, heykellerde, şiirlerde ve şarkılarda tasvir edilmiştir.
Gün batımını tasvir eden en meşhur sanat eserlerinden bazıları şunlardır:
- Claude Monet’nin “Le Havre’da Gün Batımı” (1872)
- Vincent van Gogh’un “Yıldızlı Gece” (1889)
- Edvard Munch’un “Feryat” (1893)
Gün batımlarını özetleyen en meşhur şiirlerden bazıları şunlardır:
- William Wordsworth’un “Bülbüle Methiye” (1819)
- John Keats’in “Yunan Vazosu Üstüne Methiye” (1820)
- Alfred, Lord Tennyson’ın “Barı Geçmek” (1889)
Gün batımlarını özetleyen en meşhur şarkılardan bazıları şunlardır:
- Otis Redding’in “Gün Batımı (Körfez Rıhtımında Otururken)” (1967)
- Neil Diamond’ın “Kırmızı, Kırmızı Şarap” (1968)
- Sting’in “Altın Tarlaları” (1984)
Gün batımları çoğunlukla muhtelif duygu ve düşünceleri sembolize etmek için kullanılır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Refah
- Sulh
- Ümit
- Aşk
- Dönemin geçmesi
- Ölüm
Gün batımları, yüzyıllardır sanatçılara ve yazarlara esin veren güzel ve hayranlık uyandırıcı bir tabiat vakasıdır. Organik dünyanın güzelliğini ve dönemin geçiciliğini hatırlatır.
S: Gün batımı fotoğrafları çekmek için günün en iyi saati nelerdir?
A: Gün batımı fotoğrafları çekmek için en iyi vakit, gün batımından bir saat sonrasında gökyüzünün hala batan güneş tarafınca aydınlatıldığı altın saattir.
S: Gün batımı fotoğrafları çekmek için en iyi bölgeler nereleridir?
A: Gün batımı fotoğrafları çekmek için en iyi bölgeler içinde plajlar, dağlar ve aleni alanlar yer alır.
S: Gün batımı fotoğrafları için en iyi kamera ayarları nedir?
A: Gün batımı fotoğrafları için kullanılabilecek en iyi kamera ayarlarından bazıları düşük ISO, geniş diyafram açıklığı ve yavaş enstantane hızıdır.
0 Yorum